Στάδια Ελαιοποίησης

Συγκομιδή Ελαιοκάρπου

Η μαγιά για το ιδανικό ελαιόλαδο.

Η συγκομιδή των ελιών, η μέθοδος και ο ιδανικός χρόνος αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά συνήθως στις αρχές του Οκτωβρίου με τις πολύ πρώιμες και άγουρες ελιές και ολοκληρώνεται έως τα μέσα του Ιανουαρίου με τις πιο ώριμες και υπερώριμες. Η επιλογή της κατάλληλης περιόδου συγκομιδής εξαρτάται από τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιολάδου. Όσο πιο άγουρος και πράσινος είναι ο καρπός, τόσο πιο πικρό και πικάντικο είναι το παραγόμενο ελαιόλαδο.

Οι ελιές συλλέγονται με μηχανικά μέσα από τους παραγωγούς και τοποθετούνται σε σακιά από γιούτα ή σε ειδικές πλαστικές παλετόκλουβες. Το αργότερο, εντός 18 ωρών από τη συγκομιδή, ο καρπός μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο, όπου ξεκινά η διαδικασία της έκθλιψης, και το πολύτιμο ελαιόλαδο αποθηκεύεται στις δεξαμενές μας.

Μεταφορά Ελαιοκάρπου

Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο πραγματοποιείται είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε το αναλαμβάνει το ελαιοτριβείο. Η άμεση μεταφορά και έκθλιψη του ελαιοκάρπου αποτελούν κλειδί για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Στο ελαιοτριβείο μας η μεταφορά πραγματοποιείται το πολύ σε 4 με 15 ώρες από την συγκομιδή, ώστε να διατηρείται ο καρπός φρέσκος, να μένουν αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως η οξύτητα και να αποφεύγονται αλλοιώσεις του καρπού, όπως μούχλα και ατροχάδο.

Καθαρισμός Ελαιοκάρπου

Η ελαιοποίηση ξεκινά με τον καθαρισμό του καρπού. Στο πρώτο στάδιο, γίνεται η αποφύλλωση, όπου ο καρπός διαχωρίζεται από οποιεσδήποτε ξένες ύλες (φύλλα, κλαδιά κλπ). Στο δεύτερο στάδιο,  γίνεται η πλύση, όπου απομακρύνεται το χώμα και ο καρπός μεταφέρεται πλέον καθαρός στα επόμενα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

130160209_384678682821291_8498665440397898032_n-1

Μάλαξη

Η προετοιμασία της ελαιοζύμης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιολάδου. Προτού οδηγηθεί ο καρπός στους μαλακτήρες, οδηγείται στους σπαστήρες, όπου γίνεται το σπάσιμο ή αλλιώς η πολτοποίηση του ελαιόκαρπου σε ελαιοζύμη. Το μείγμα που δημιουργείται από το σπάσιμο του καρπού οδηγείται στους μαλακτήρες όπου αναδεύεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την επιθυμητή ποιότητα του παραγωμένου προϊόντος. Η μάλαξη πραγματοποιείται σε μαλακτήρες νέας τεχνολογίας, κάθετης περιστροφής, ώστε να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή της ελαιοζύμης με το οξυγόνο και να διατηρήσουμε αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που θα παραχθεί. Η θερμοκρασία ελέγχεται και προσαρμόζεται αυτόματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Φυγοκέντρηση

Μετά τη διαδικασία της μάλαξης, ακολουθεί η διαδικασία της φυγοκέντρισης της ελαιοζύμης. Η ελαιοζύμη οδηγείται σε τρία φυγοκεντρικά μηχανημάτα Decanter, νέας τεχνολογίας, διφασικής λειτουργίας, που λειτουργούν παράλληλα. Κατά τη φυγοκέντριση, γίνεται διαχωρισμός των υγρών και των στερεών μερών της ελαιοζύμης. Διαχωρίζεται το ελαιόλαδο από τον υπόλοιπο πυρήνα της ελιάς, ο οποίος παραχωρείται προς επεξεργασία σε εργοστάσια επεξεργασίας πυρήνα. Το ελαιόλαδο οδηγείται στο τελικό στάδιο, στο διαχωριστήρα.

Διαχωρισμός

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης φυγοκέντρισης το ελαιόλαδο περνά από μια δεύτερη πιο γρήγορη φυγοκέντριση που πραγματοποιείται στο διαχωριστήρα. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται διαχωρισμός υγρών διαφορετικών πυκνοτήτων. Αφαιρείται οποιοδήποτε υπόλειμμα υγρασίας και άλλων υγρών, ώστε να παραμείνει το ελαιόλαδο πλήρως απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ξένη ύλη και να διατηρήσει για περισσότερο χρόνο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Το τελικό προϊόν αναλύεται και αξιολογείται, ώστε να γίνει ο κατάλληλος διαχωρισμός και η αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και τελικά αποθήκευση.